Hoppa till innehåll →

Kunst – en måte å leve på

Kunst er noe ganske spesielt, men hva er det som avgjør hva som er kunst og hva som ikke regnes som det? Det finnes såkalte eksperter på ulike områder innen kunst som kan uttrykke sin mening om noe burde regnes som kunst, men mange vil nok være enige i at kunst heller er noe subjektivt. Det er kunstneren som bestemmer hva han eller hun ønsker å skape, og om det er et kunstverk eller ikke. Samtidig er det opp til hver enkelt person å vurdere ulike kunstverk og bestemme selv hva de synes eller hvilken mening de finner i dem. Til og med kunstverk som forestiller noe konkret, som for eksempel et maleri av en dam eller en statue av en person, kan bety ulike ting for ulike mennesker. Det trenger ikke nødvendigvis tolkes slik kunstneren hadde tenkt, og kunstverket kan vekke ulike reaksjoner og følelser avhengig av hvem som beskuer det.

Kunst som et levesett

Noen ønsker å leve som kunstnere, men det kan være veldig vanskelig å ha dette som eneste fulltidsjobb. Før i tiden kunne et fåtall kunstnere leve av det ved at de ble «oppdaget» av eliten og invitert til å underholde på store fester eller male flotte portrett, og fikk kost og losji i forbindelse med arbeidet. De aller fleste var nok heller «sultende artister» som forsøkte å følge sin lidenskap uten at de fikk noe særlig anerkjennelse for det – i hvert fall ikke mens de levde.

Det er nok ikke så mange i vår del av verden som er sultende kunstnere i dag, og mange kan til og med leve av det. Eksempler er kjente malere, komponister, filmregissører og skuespillere. Vi lever i et samfunn som stadig vil underholdes, enten det er i form av filmer eller museum som er åpne for besøk, og derfor finnes det alltid rom for kunstnere og det de ønsker å skape. Mange har det gjerne også som en deltidsjobb eller en hobby ved siden av, og som med mye annet så tjener ikke alle penger på det. For mange kan det allikevel handle om det å få utløp for sine følelser eller vise frem sine tolkninger for verden og kommunisere på sin særegne måte.

For mange kunstnere er det nok å påvirke andre med det de har skapt. Å se noen nyte deres mesterverk, eller finne mening og trøst i noe de har skapt. Kunst har evnen til å påvirke, bevege, samle og motivere – i alle sine former!

Publicerat i Okategoriserade