Hoppa till innehåll →

Den norske kulturarven

Norge har en rik kulturarv som består av alt fra historiske innblikk i hvordan nordmenn levde før, tradisjoner som har blitt videreført gjennom generasjoner, og kunstverk av mange forskjellige slag fra ulike kunstnere og andre folk. Det er ikke alt som var tiltenkt som kunst når det ble laget, men som i dag anses som uvurderlige biter av den norske kulturarven. Eksempler på dette er mange norske gårder som har overlevd gjennom tidene, bygninger, redskaper og slike ting. For de som levde tidligere var de en del av hverdagen, mens de for oss gir et helt unikt innblikk i Norges fortid og det som har vært med på å forme landet og kulturen.

Vikingtiden

En av mange viktige deler av den norske kulturarven er vikingene og alt som har med dem å gjøre. Selv om det finnes tegn på enda tidligere sivilisasjoner enn den vikingene bygde opp, så er viktigtiden en høyst sentral periode i både norsk historie og norsk kultur. Det finnes flere museum rundt i landet der man kan se både ekte og rekonstruerte vikingskip, skrifter og redskaper, og lære seg om denne spennende tiden.

Kunstverk

Flere av verdens mest kjente kunstnere kom fra Norge, og blant disse finner man Henrik Ibsen og Edvard Munch. Henrik Ibsen skrev tekster som kanskje var kontroversielle på sin tid, men som nå er en essensiell del av den norske kulturen. Verk som «Sult» blir fortsatt tatt opp i skolesammenheng, og Ibsen er et viktig norsk kulturnavn. Edvard Munchs «Skrik» er også en av Norges store stoltheter, og er kjent over hele verden. Flere av hans malerier henger rundt omkring i verden og er med på å vise frem små stykker av den norske kulturen

Det finnes flere andre kjente kunstnere som har bidratt til å øke den norske kulturarven, og Odd Nerdrum er et navn som må nevnes. Han er kjent for flere veldig kontroversielle malerier som har skapt stor debatt i Norge, men som like fullt har demonstrert hvor variert og mangfoldig den norske kulturen er, og hvordan nordmenn har kjent seg frie til å bruke sin stemme og skape kunst som viser deres tolkning av verden.

Når det er snakk om norsk kunst og kultur, så kommer man heller ikke unna å nevne Edvard Grieg. Han er en av verdens mest kjente komponister, og de fleste har nok hørt «Klaverkonserten i a-moll» selv om de ikke kjenner til navnet.

Norsk kunst og kultur

Man trenger selvfølgelig ikke se så langt bakover for å finne norsk kunst og kultur, for den er synlig overalt i hele landet. Måten nordmenn lever på, musikken vi skaper, bildene vi tegner, verdiene vi står for – alt er en del av den norske kulturarven som stadig oppdateres.

Publicerat i Okategoriserade