Hoppa till innehåll →

Begynnelsen av norsk kunst

Norsk kunst har en lang historie, og det finnes mye forskjellig i Norges kunsthistorie. Det finnes også mange relevante navn som burde nevnes, men det hadde tatt altfor lang tid å ramse opp alle her så det får holde med fire av de største. Alle disse fire kunstnerne er navn som har integrert seg i både norsk kunsthistorie og norsk historie generelt, og har med sitt unike perspektiv skildret norsk natur og kultur, og malt vakre bilder som fremdeles blir beundret den dag i dag. Deres internasjonale berømmelse varierer, men spesielt Munch har blitt et stort navn også utenfor Norges grenser. De har vært med på å forevige Norge på 1700- og 1800-tallet, og har gjort det mulig å bevare noe vi ikke hadde hatt tilgang til hvis ikke det hadde vært for deres kunstneriske talent og interesse.

Johan Christian Clausen Dahl

J.C. Dahl (1788-1857) er kjent for sine storslåtte malerier av det norske landskapet og norsk natur, og mange av hans bilder finnes på Nasjonalmuseet i Oslo. Han er en av Norges mest kjente kunstnere, og de fleste har nok sett hans maleri «Skibbrudd ved den norske kyst». Den Bergenfødte kunstneren var også opptatt av å bevare norsk kultur og norske kulturuttrykk, og vi kan nok takke han for at mange deler av vår historie fremdeles eksisterer.

Johannes Flintoe

Johannes Flintoe (1786/87-1870) var en danskfødt kunstner som hadde en norsk far fra Hurum. Han var en dansk soldat, men en høyst relevant kunstner i den norske kunsthistorien også. Han lagde en god del portretter og dekorasjoner, og er ansvarlig for det såkalte «Fugleværelset» i slottet i Oslo. Han reiste en del rundt i Norge, og har skapt flotte gjengivelser av både norsk natur og norsk folkeliv.

Adolph Tidemand

Adolph Tidemand (1814-18769) er en av de mest kjente norske kunstnerne, og hans malerier gir et fantastisk innblikk i hans tids folkeliv og har dessuten inspirert mange andre kunstnere. Et av hans mest kjente malerier er «Brudeferd i Hardanger» fra 1848. Dette maleriet er for mange en viktig del av norsk kunsthistorie, og er i dag utstilt på Nasjonalmuseet i Oslo.

Edvard Munch

Edvard Munch (1863-1944) er et navn som er kjent i store deler av verden, mye takket være maleriet «Madonna». Mange kjenner nok også til bildet «Skrik», som er et av hans viktigste ekspresjonistiske malerier. Han malte dessuten en rekke kjente selvportretter til han ble gammel, men den imponerende listen over hans arbeid er mye lenger enn som så og inneholder en rekke flotte og kjente verk.

Publicerat i Okategoriserade