Hoppa till innehåll →

Hva burde man vite om Edvard Munch?

Edvard Munch er Norges mest kjente kunstner, som også har oppnådd stor verdensberømmelse. Han ble født 12. desember 1863 i Ådalsbruk, Løten i Hedmark. Hans mest kjente verk er maleriene «Skrik», «Madonna», «Det syke barn», «Pubertet» og «Dagen derpå». Kunstneren tilhører kunstretningene ekspresjonisme og symbolisme. Ekspresjonisme omfatter kunstnere som uttrykte sine indre følelser i kunst, og som fremviste verden på en forvrengt måte. Munchs malerier gjør nettopp det. De forestiller følelser som angst, frykt, kjærlighet og sorg på en overveldende måte. Munchs verk kan også kategoriseres som en del av symbolist bevegelsen. I symbolismen skulle man bruke ikoner, motiver, positurer osv., for å skape en bestemt stemning i maleriet og ta mottakeren med til en annen verden. Bevegelsen skulle også virke som en motsetning av realismen hvor man ikke brukte symboler i det hele tatt.

Biografi

Munchs mor døde da han var bare fem år gammel. Faren hans var militærlege og etter morens død slet han med å håndtere familiens finanser da han var litt for flink til å hjelpe pasienter som ikke kunne betale for seg. Edvard Munch levde allikevel ikke i fattigdom, da familien klarte å opprettholde hushjelp og hadde tilgang til det viktigste. Kunstneren var ofte syk som barn som resulterte i lite skolegang og et liv innendørs om vinteren. Dette preget kunsten hans senere, hvor han ofte brukte et hjem som tema.

Munch startet på en tegneskole i 1880, men sluttet allerede etter et år da han bestemte seg for å leie et atelier sammen med noen kolleger. Videre ble han en del av bohemmiljøet i Kristiania (datidens Oslo) og gikk på malerskolen til Christian Krohg i ett år. Munch startet å male i en naturalistisk stil, som var trolig fordi alle andre kunstnere rundt ham brukte denne stilen. Men det gikk ikke lang tid før kunstneren valgte sin egen vei og gikk bort fra naturalismen. Gjennom årene misbrukte Munch alkohol og oppførte seg veldig utagerende. I 1908 lot han seg innlegge på en nerveklinikk i København, etter et nervøst sammenbrudd. Munch døde i 1944 på eiendommen Ekely i Oslo.

Inspirasjon

Edvard Munch brukte mye av sine egne opplevelser og følelser som inspirasjon for hans verk. Opplevelser fra barndommen og bohemlivet er noen av eksemplene. Han brukte også ekte steder som motiv, for eksempel Jeløya, Ekely eiendommen hvor «Stjernenatt» baseres på utsikten fra vinduet, og fiskehytta i Åsgårdstrand.

Publicerat i Okategoriserade